top of page
Search
  • Writer's pictureEvelyn Spilioti

Η θεραπεία είναι στη σύνδεση: Με τον εαυτό μας και με τους άλλους

Updated: Jan 27, 2021




Πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από την αποσύνδεση με τον εαυτό μας. Από την αδυναμία να αναγνωρίσουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, τις σωματικές αισθήσεις μας. Πολλές φορές μοιάζει πιο εύκολο ή ανώδυνο να αρνηθούμε ότι κάτι είναι εκεί. Σκέψου όλες τις φορές που ένιωσες πληγωμένος/η και είπες: «Δεν πρέπει να νιώθω έτσι» ή «Πρέπει να το ξεπεράσω γρήγορα».


Αυτό μπορεί να το κάνουμε επειδή ντρεπόμαστε να φανούμε ευάλωτοι. Νομίζουμε ότι είναι αδυναμία να βιώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα χωρίς να αναλάβουμε άμεσα δράση. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να μένουμε για λίγο με αυτό που συμβαίνει μέσα μας χωρίς να προσπαθούμε με πείσμα να το αλλάξουμε ή να αλλάξουμε κάποιον άλλον, όποιον θεωρούμε κάθε φορά υπεύθυνο για αυτό που νιώθουμε.


Όταν όμως δεν συνδεόμαστε με τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να συνδεθούμε και με τους άλλους ουσιαστικά και με διάρκεια. Αν δεν παρατηρούμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας και τις συμπεριφορές που υιοθετούμε, είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε και για τους άλλους. Η επίγνωση του εαυτού μας είναι συνδεδεμένη με την επίγνωση του άλλου και με το πώς βλέπουμε τη μεταξύ μας σχέση.


Η ποιότητα της σχέσης με τον εαυτό μας αντικατοπτρίζει και την ποιότητα της σχέσης με τους άλλους.


Έτσι:


Αν αναζητούμε έντονα την αποδοχή από τους άλλους, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι δεν αποδεχόμαστε εμείς τον εαυτό μας.


Αν νιώθουμε ότι οι άλλοι συστηματικά δεν σέβονται τα όρια μας, ίσως εμείς δεν ξέρουμε ποια είναι αυτά ή δεν τα εφαρμόζουμε.


Αν συστηματικά προσεγγίζουμε ανθρώπους που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, ίσως εμείς φοβόμαστε την κοντινότητα και απλά αποφεύγουμε να το δούμε κυνηγώντας κάτι που δεν θα γίνει πραγματικότητα.


Είναι πιο εύκολο να κουνήσουμε το δάχτυλο στους άλλους από το να στρέψουμε την προσοχή στον εαυτό μας και να δούμε με διαύγεια δικές μας πλευρές που μάς δυσκολεύουν. Αποφεύγοντας όμως τη σύνδεση με τον εαυτό μας, σαμποτάρουμε τελικά και τη σύνδεση μας με τους άλλους. Είτε φεύγοντας στις πρώτες ματαιώσεις είτε επιλέγοντας ακατάλληλους για εμάς ανθρώπους.


125 views0 comments
bottom of page